Dordrecht, 8 februari 2022
Geachte leden van de commissie Fysiek,
Dank voor de gelegenheid iets te mogen zeggen over het bestemmingsplan Thureborgh.
Bij bouwplannen richten wij als Bomenridders ons uiteraard op: wat staat er aan bomen en struiken? Komen die in gevaar door het bouwplan? En omgekeerd: zijn er kansen voor vergroening? Welnu: verscholen achter het voormalige verzorgingshuis Thureborgh staat een majestueuze moerascipres. En nog een paar mooie bomen. Voor ons was het meteen glashelder: die mogen niet weg! Maar het bouwplan rept hier met geen woord over.
Een moerascipres is een boom met ballen. Letterlijk. De enige naaldboom waarvan de vruchten geen kegels zijn maar bolletjes. En een van de weinige naaldbomen die in de winter zijn naalden verliest. Een boomsoort die zo maar 600 jaar kan worden! Die moerascipres moet dus blijven. Wij vragen u om de aanvrager — projectontwikkelaar op te dragen het bouwplan zo aan te passen dat deze icoon blijft staan. En als dat echt onmogelijk is zou de boom verplant moeten worden. Zo staat het ook in de recente brief “Bomen spannen de kroon” van ons, IVN, Platform Duurzaam Dordt en Stichting De Stad, als inbreng voor de nieuwe Bomenvisie voor Dordrecht.
Het college geeft ons in deze zienwijze-nota gelijk: onze zienswijze is “gegrond” zo staat er. Daar zijn we blij mee, maar daarmee is de moerascipres nog niet gered. Want het college wil onderzoek doen naar de conditie van de boom en bekijken of verplanting mogelijk is. De boom is uitdrukkelijk níet wegbestemd. Dan geldt dus wat de verantwoordelijke wethouder zegt: “nee, niet kappen, tenzij”.
Wat ons betreft blijft de moerascipres dus staan. Maar mocht dat toch onhaalbaar zijn en verplanting ook niet mogelijk, dan vragen wij u de projectontwikkelaar een herplantplicht op te leggen, binnen 200 meter en binnen twee jaar. Het gaat dan om compensatie van het kroonvolume: niet één 50 jaar oude boom vervangen door één jonkie in de buurt. Om te berekenen wat een boom ‘waard’ is kan de gemeente gebruik maken van de iTree-methode. Wij verwachten dat dan zal blijken dat compensatie vereist dat de projectontwikkelaar op korte afstand 50 nieuwe bomen plant van ten minste tien jaar oud.
De Bomenridders zijn er niet om bouwplannen tegen te houden. Wel om er voor te zorgen dat we ons natuurlijk kapitaal versterken. Interen kunnen we ons door klimaatverandering en biodiversiteitsverlies echt niet meer veroorloven!
Tot slot. Ik verwijs uitdrukkelijk naar het eerdere debacle met een moerascipres op de Sluisweg die ook weg moest voor een herontwikkeling. Achteraf zeggen velen dat die boom helemaal niet weg had gemogen. De ergernis over het kappen van díe moerascipres is nog niet geluwd. Wij als Bomenridders zeggen daarom: “nee, niet wéér hè!”.
Wij rekenen op uw steun.
Namens de Stichting Bomenridders Dordrecht,
John Steegh,
voorzitter