Regelmatig krijgen wij Bomenridders als we pleiten voor het bijplanten of zelfs maar herplanten van bomen te horen: “Geen ruimte, niet bovengronds en niet ondergronds”. Bovengronds speelt parkeren de hoofdrol. Ondergronds zijn dat kabels en leidingen.
Het wordt steeds drukker in de stad: we bouwen bij, we willen kennelijk ruimte om onze bolides te parkeren gedurende de 22 uur per dag dat we ze niet gebruiken. Er is ruimte nodig voor riool en waterleiding die ook af en toe vervangen moet worden. We willen snel internet, dus moeten er kabels in de grond, want zoals in de Verenigde Staten waar alle kabels bovengronds hangen (dus bij storm uitvallen), dat willen we niet.
De rechter heeft ooit bepaald dat de gemeente geen beperkingen mag opleggen aan ‘kabelboeren’ omdat door die kabels informatie stroomt. Een vergunningplicht zou een beperking zijn van de vrijheid van meningsuiting. Terecht mag de gemeente geen beperking opleggen aan die vrijheid (ook niet bij demonstraties aub). Maar het effect is een wildgroei van kabels, want íedere kabelaar mag nu vrijwel onbeperkt (nieuwe) kabels in de grond leggen en hoeft dat alleen te melden. En zelfs dat gebeurt regelmatig niet: nieuwe leidingen staan gewoon niet in de systemen, terwijl zo’n “KLIC-melding” wettelijk verplicht is.
Effect is dat het ondergronds bijna nog drukker is dan daarboven. Straten gaan om de haverklap open en de gemeente mag het broddelwerk bij het terugleggen van de bestrating herstellen, op kosten van ons allemaal. Én: zo komt er niks terecht van binnenstedelijke vergroening, met name van voldoende aanplant van bomen die zorgen voor de broodnodige verkoeling van onze zomerse hitte-eilanden, voor het filteren van fijnstof en voor de opvang van teveel regen.
Hoe dan wel? Volgens ons kan de gemeente zich voorbereiden op zwaarder internet door brede kabelgoten te leggen en dan af te dwingen dat die goten door àlle ‘providers’ worden gebruikt, in plaats van eindeloos de straat open te laten breken. Al die goten aan één (zuidelijke!) kant van de straat zodat er genoeg ruimte vrijkomt voor de aanplant van bomen, ook in smalle straten. Aan die kant kan dan ook het nieuwe riool worden gelegd, als vervanging door nieuwe buizen onvermijdelijk is. Dat kan toch nooit een bedreiging zijn voor de vrijheid van meningsuiting?
Die warboel overal onder de grond is ook niet zonder gevaar: kabels geven warmte af die bomen kan beschadigen; elektromagnetische velden kunnen elkaar beïnvloeden waardoor mensen helemáál geen betere verbinding hebben; lekkages zoals van gasleidingen kunnen de dood betekenen van bomen in de buurt. Met stadsverwarming gaan we van het gas af, maar voor stadsbomen is de aanleg een ramp. En als we daarna toch kunnen herplanten duurt het weer decennia voor we dezelfde positieve invloed van bomen terugkrijgen. Die tijd hebben we niet. Houd net als bij nieuwbouw rekening met de bomen die er al zijn, bescherm ze tegen de ondergrondse jungle!
John Steegh (johnsteegh.bsky.social)