Eind 2021 lazen we in een concept-bestemmingsplan dat de gemeente van het voormalige verzorgingshuis Thureborgh een wooncomplex wil maken voor studenten en jongeren. Het aantal wooneenheden groeit van 145 naar 450, netto dus 300 nieuwe starterswoningen. Geen reden om ons als Bomenridders ergens druk over te maken. Totdat we gingen kijken.
Op de plek van een nieuwe aan het gebouw toe te voegen vleugel stond en staat een prachtige moerascipres, een van de pareltjes in het bomenbestand van Dordrecht, aan de rand van het Weizigtpark (!). Daarom hebben we een ‘zienswijze’ ingediend op het bestemmingsplan met als strekking: prima nieuwbouw, maar die boom moet blijven. Die zienswijze is door de raad gehonoreerd en dus deel van het vastgestelde bestemmingsplan.
De bouwvergunning voor de nieuwe vleugel is nog niet aangevraagd, maar vanwege dat bestemmingsplan móét die verleend worden. Maar hoe zit het dan met die moerascipres? De oplossing die al snel in beeld was is: verplaatsen.
Recent is de daarvoor nodige ‘kapvergunning’ verleend. Vreemd: het ging toch om verplaatsing? De Bomenverordening (artikel 4:11 van de Algemene Plaatselijke Verordening, APV) kent geen verplaatsingvergunning. Daar zit logica in: als de verplaatsing mislukt, en dat gebeurt nogal eens, is de boom feitelijk gekapt. Maar verder kan de gemeente er niks mee. De beoordelingstabel bij de aangevraagde kapvergunning kan alleen maar tot de conclusie komen dat meer pleit voor het laten staan van de boom dan voor ‘kap’.
We zouden bezwaar kunnen maken tegen de verleende vergunning en met een schorsingsverzoek bij de Rechtbank in Rotterdam de verplaatsing kunnen stoppen. Die procedure zouden we – gezien de uitkomst van die beoordelingstabel – met gemak winnen, want het is al eerder gebleken dat de rechter de gemeente dwingt zich aan zijn eigen regels te houden. Toch gaan we dat niet doen. Want ook wij onderschrijven de noodzaak van meer starterswoningen, we kijken verder dan onze groene neus lang is. En als dat kan door een boom te verkassen dan moeten we geen misbruik maken van het gehannes van de gemeente met zijn eigen regels.
Maar het is wel een waarschuwing: als de gemeente nou niet snel de regels rond kappen en verplaatsen van bomen aan de klimaatveranderende werkelijkheid aanpast, en wel in de richting van “niet kappen, tenzij” en met een juridisch houdbare en geloofwaardige beoordelingstabel die bomen beter beschermt dan nu, dan gaan we een volgende keer wèl een kap- of verplaatsingsvergunning aanvechten en bij de rechter tegenhouden.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om juridisch ‘winnen’, maar om de stad te vergroenen, meer ruimte voor bomen te maken en bestaand groen beter te beschermen, nodig vanuit de klimaat- en de biodiversiteitscrisis. Maar wij laten niet gebeuren dat de klimaatcrisis het aanpakken van de (niet door de natuur maar door overheidsbeleid veroorzaakte) wooncrisis in de weg gaat staan. Solidariteit in de wooncrisis kan heel goed samen met solidariteit in de klimaatcrisis. Daarom: steun ons https://www.bomenriddersdordrecht.nl/bomenridders-dordrecht/doneren/
@johnsteegh
@bomendordrecht