COLUMN 21
Als binnenstadsbewoner moet je een goede reden hebben om naar Sterrenburg I te gaan: een woonwijk uit de jaren ’60 met weinig anders dan woningen. Er zijn wel resten te vinden van het landschap voordat het een woonwijk werd, zoals het herenhuis op de plek van de buitenplaats Zuidwijk, een woning aan de Marslaan uit 1940 en enkele populierenrijen.
Een oudere nieuwbouwwijk heeft daarnaast vaak flinke volwassen bomen, vaak geplant in de bouwtijd. Zo ook een forse Japanse linde (Tilia Japonica) aan de Mercuriuslaan die naar verluidt een geschenk was van de eerste inwoners aan de buurt. De linde stond in de ‘achtertuin’ van de voormalige boerderij Willemshoeve. Deze hoeve is in 2019 na lang soubatten tussen eigenaar-projectontwikkelaar en gemeente gesloopt. Sindsdien is de kavel leeg. De linde staat er eenzaam, maar indrukwekkend groot.
De ontwikkelaar wil er een appartementencomplex neerzetten, tientallen woningen. Daarvoor moet de linde wijken, niet door te kappen, maar te verplaatsen, naar het speeltuintje ernaast. Volgens de Bomenverordening is bij beschermde bomen ook voor verplaatsen vergunning nodig. Niet alleen voor het verplaatsen zelf, maar ook voor alle voorbereidingshandelingen, zoals het aanbrengen van een ‘kist’ om later de boom weg te kunnen tillen.
De ontwikkelaar heeft die ‘kist’ zonder vergunning laten aanbrengen. Bezwaar daartegen van omwonenden en de Bomenridders heeft de gemeente en ook de bezwaarcommissie voorlopig niet in behandeling willen nemen, want “de kist zit er toch al”. De procedure is aangehouden in afwachting van een goedgekeurd bouwplan voor de kavel, zodat dan duidelijk is of de linde kan blijven of verplaatst moet worden.
Welnu: die procedure hoeft niet meer. De linde is dood. Zie de foto van 18 mei jl.
Nog vorig jaar hebben wij samen met omwonenden bij de gemeente navraag gedaan: gaat het wel goed met de linde? We hoefden ons echter nergens zorgen om te maken, een te verplanten boom ziet er door zo’n kist altijd wat minder uit, maar de ontwikkelaar had een gerenommeerde boomspecialist in de arm genomen die goed voor de linde zou zorgen, onder andere door genoeg water te geven.
Dit is op zijn minst doodslag door verwaarlozing. De linde kan nu zonder bezwaar gekapt worden. Wij gaan aangifte doen tegen de ontwikkelaar bij de handhavingsafdeling van de Omgevingsdienst wegens overtreding van de Bomenverordening en we hopen dat in de gemeenteraad vragen worden gesteld over deze verwaarlozing, deze ecocide als ik het harder formuleer.
Wat nu? De boom is niet meer te redden. De ontwikkelaar heeft nog meer vrijheid om het maximale uit de bouwkavel te halen. De ontwikkelaar bespaart kosten van verplaatsing. Ik vrees dat zelfs als de Omgevingsdienst de moed heeft een boete op te leggen wegens de illegale kap dit de ontwikkelaar minder kost dan het door de niet meer nodige verplaatsing uitgespaarde bedrag, een premie op wangedrag. Zou de gemeente het aandurven de ontwikkelaar een herplantplicht van een fatsoenlijke Japanse linde op te leggen op exact de plek waar het karkas nu staat?
@johnsteegh