Net als bomen denken wij Bomenridders op de lange termijn. De seizoenen komen en gaan en wij passen ons daar op aan. Korte termijn politiek boeit ons niet. Het politieke spel in raden en Staten en periodiek verkiezingen zijn belangrijk voor het levend houden van onze democratie, maar bomen zijn daar niet zo mee bezig. Wij dus ook niet.
Maar wacht even, het maakt uit wie er gekozen wordt: een boer die zijn grond maximaal wil benutten en daarom geriefbosjes weghaalt, een bedrijfsleider die net niet alle ruimte om zijn bedrijf voor parkeren verhardt, bomen kapt en alleen nog wat grasperkjes accepteert, een stadsspoliticus die bomen alleen aardig vindt als (toekomstig!) decor voor zijn grootse projecten? Of een natuurrealist die begrijpt dat monocultuur op het platteland het gewas niet alleen voor ziektes kwetsbaar maakt, maar ook teveel bestrijdingsmiddelen nodig heeft die de biodiversiteit aantasten, een realistische ondernemer die begrijpt dat hij zijn omgeving klimaatbestendiger moet maken om als bedrijf te overleven, een realistische bestuurder die begrijpt dat de stad alleen leefbaar blijft als groen en bomen de basis vormen, geen versiering?
Dat soort afwegingen spelen nu bij de verkiezingen voor provincie en waterschap, over minder dan twee weken. Terwijl dit soort keuzes gemaakt moeten worden bepleit met afgekloven argumenten de huiscolumnist van De Dordtenaar, Kees Thies, dat waterschappen onder Rijkswaterstaat horen. Dan zit de democratische controle niet meer in een Algemeen Bestuur van Hollandse Delta, maar bij de Tweede Kamer. Die heeft wel wat anders aan haar hoofd dan een natuurvijandig peilbesluit hier of een kaalgekapte dijk daar.
Als Bomenridders geven wij natuurlijk geen stemadvies, wij zijn zelf geen politieke partij en willen dat ook niet worden. Maar we zien wel verschillen. Verschillen die mede bepalen wat wij als Bomenridders hier op het eiland kunnen bereiken aan meer groen, meer bomen, meer biodiversiteit en meer klimaatbestendigheid.
Ik vraag u dan ook u te beraden op wie te stemmen, 15 maart aanstaande. Sommige partijen maken zich sterk voor de bomen op dijken en bestrijden met praktijkvoorbeelden dat mits goed aangepakt boomaanplant de dijk zelfs kan versterken. Andere partijen houden vast aan kale dijken, want omvallende bomen zouden de dijk verzwakken. Sommige partijen bepleiten het snel uitvoeren van het recent aangenomen Groenbeleidsplan. Andere partijen vinden dat het waterschap kan volstaan met de constatering dat door wat het waterschap doet het groen niet dood gaat. Meerdere partijen staan voor een groener, democratischer en socialer waterschap. Gelukkig maar. Stem daar vooral op, want er zal een brede groene coalitie in het bestuur van het waterschap gevormd moeten worden. Binnen het waterschap Hollandse Delta hebben wij als Bomenridders gemerkt dat sommige partijen het er niet alleen over hebben, maar ook intenties in daden en resultaten weten om te zetten. Beloftes zijn belangrijk, wat je concreet deed en doet nog meer.
Dat u het weet: ik heb mijn keuze gemaakt en sta kandidaat voor Water Natuurlijk, plek 43.
@johnsteegh
@bomendordrecht