Wie tegen windmolens vecht voert een hopeloze strijd net als de vernuftige edelman Don Quichote de la Mancha, het geesteskind van de Spaanse schrijver Miguel Cervantes. Dat gevoel bekroop de Willemsdorpers die bij de gemeente Dordrecht en bij Rijkswaterstaat herhaaldelijk rapporteerden dat zelfs bij windstil weer afbrekende takken van de in grote getale aanwezige relatief jonge populieren gevaarlijke situaties opleverden en dat deze populieren om veiligheidsredenen dienden te worden verwijderd. Daarbij het voorstel om bij herplant ten behoeve van de biodiversiteit meerdere soorten bomen om en om te planten met royale onderlinge afstand van elkaar en van de nog aanwezige populieren.
Argumenten hiervoor:
- door het planten van verschillende soorten is de kans kleiner dat in de nabije toekomst opnieuw een kaalslag moet gaan plaats vinden;
- door een grote onderlinge afstand wordt voorkomen dat de nieuw geplante bomen in de concurrentiestrijd om grondwater en licht, voortijdig het loodje leggen;
- door de grote diversiteit aan bomen en door verschillende bomen op een stuk land af te wisselen wordt de totale populatie ter plekke minder gevoelig voor plagen en ziekten. Gedachten van de bewoners gaan uit naar bijvoorbeeld luisvrije lindes, wilgen, bijenbomen (Tetradium daniellii) en tamme kastanjes. De bewoners waren echter bang dat zij opnieuw niet gehoord zouden worden.
Al was er bij gemeente en waterschap zeker de wil aanwezig om iets te doen verliep de communicatie met de buurtbewoners moeizaam, reden waarom de BR’s werd gevraagd om te bemiddelen. De voorzitter en de secretaris van de Stichting Bomenridders Dordrecht trokken onvervaard ten strijde, bekeken de situatie ter plekke en bespraken hun bevindingen met de gemeente en met het waterschap, en dat uiteraard met open vizier! Dat resulteerde in een veldonderzoek door het Ecologisch adviesbureau NWC, deskundig op het gebied van flora en fauna. En er werd een snoei- en kapplan opgesteld welke bomen gesnoeid en welke bomen gekapt zouden gaan worden. Een informatiebijeenkomst hierover vond plaats op 27 juni 2023.
Het definitieve kapprogramma ziet er nu als volgt uit:
in de enkele bomenrij zijn de bomen om en om gekapt. Hierna worden op dezelfde locatie nieuwe bomen geplant. De bewoners hebben inspraak welke bomen geplant gaan worden. Herplant is overigens een verplichting in de omgevingsvergunning (kapvergunning) en nodig om de vleermuisroute in stand te houden. In de dubbele rij wordt een aaneengesloten deel van de rij aan de zijde van de chalets gekapt. Deze bomen staan te dicht op de chalets. De overige bomen worden om en om gekapt.
Fase 1 was november 2023. Er is in de maand november gekapt omdat dit de minst kwetsbare periode is voor de vleermuizen. Toen zijn de bomen in de enkele rij en de bomen in de dubbele bomenrij nabij de chalets gekapt. Bij de chalets komen in het najaar van 2024 nieuwe bomen. Dat is toegezegd. Daar zijn de stobben behandeld zodat ze minder wortelopschot geven in het voorjaar.
Fase 2 is in november 2024. Dan worden de overige bomen in de dubbele bomenrij gekapt. De bomen die blijven staan worden gesnoeid waarbij dode takken en lange breukgevaarlijke takken worden verwijderd. De gesnoeide populieren worden in de schouwrondes meegenomen en over 4 a 5 jaar beoordeeld of ze weer gesnoeid worden (waar we van uitgaan) of alsnog gerooid. Mochten er in de dubbele bomenrij nog vleermuizen verblijven dan wordt het kapplan aangepast. Als compensatie voor het verloren kroonvolume, is, als kers op de taart, door groenbeheer voorgesteld om bomen te herplanten achter de huizen, langs het westelijk fietspad, die eerder al verloren waren gegaan voor de bouw van het geluidscherm bij de A16. Dit is echter pas mogelijk na toestemming van het waterschap. De vergunning hiervoor is aangevraagd. Als die toestemming gegeven wordt, is de schade aan de natuur nihil, en op termijn zijn de natuurwaarden door biodiversiteit en meer bomen, sterk verbeterd.
Hanneke en Piet, Milou en Philip, gelukkig is jullie niet hetzelfde lot beschoren als Don Quichote. Hij raakte als idealistisch strijder volledig de weg kwijt. Jullie strijd was uitermate zinvol en allesbehalve hopeloos. Van harte proficiat! Het was ons Bomenridders een groot genoegen om dit natuurpad samen met jullie te hebben gelopen, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin.
Willibrord Weijmar Schultz
Bomen van Willemsdorp met postherberg
(van Anna Paulowna)