Gesproken column bij het
AFSCHEID VAN DE BRUINE MOVIES-BEUK
Vandaag nemen we afscheid van wat nu nog rest van deze meer dan 100 jaar oude bruine beuk. De boom heeft niet de kans gekregen van Movies-beuk DeWitt-beuk te worden. In het boekje “Langs monumentale bomen in Dordrecht”, uitgave van de gemeente, is het wel één van de 29 toppers. Die moet dus helaas uit de volgende editie geschrapt worden. Zo’n prachtige, monumentale boom verdient een waardig afscheid. Bij deze.
Alles wat leeft sterft. Maar niet alles hoeft dood. In dat boekje constateert de gemeente zelf al, dat de beuk ooit alle ruimte had om te groeien en te bloeien, ieder jaar weer, maar helaas gaandeweg strak is ingesnoerd door verharding en verdichting. Vooral bij de vorige verbouwing van deze voormalige school heeft de boom een flinke tik gekregen, wellicht is de beuk daardoor extra gevoelig geworden voor waar ze nu aan kapot gaat: de Reuzenwam. Zit die eenmaal in de wortels, dan is de boom ten dode opgeschreven.
Doen we genoeg om ons kostbare bezit aan monumentale en volwassen bomen te beschermen? Of vinden we bomen, zoals veel ontwerpers, projectontwikkelaars en aannemers, autobezitters en stoepjes-schoonvegers vooral lastig? Het zou volkomen normaal moeten zijn het schaarse volwassen groen in de stad gezond te houden en de ruimte te geven. Ja, animaties van het hoe het er bij herinrichtingen uit komt te zien ritselen van de wuivende bomen die alle ruimte hebben. De werkelijkheid leert dat het meestal een vorm van groenwassen is, want de bomen die er al zijn komen in de animatie niet voor. Denk aan de populieren aan de Dokweg, de lindes op de Spuiboulevard of de recent doodgemaakte Japanse linde in Sterrenburg. Het is dus niet alleen een binnenstadsprobleem.
Wat het sneuvelen van deze beuk hier extra duidelijk maakt is, dat bij bouwactiviteiten standplaatsbescherming van aanwezige bomen veel meer aandacht verdient. Want als je de boom niet kapt, maar met wat plankjes denkt te beschermen tegen betonmolens en ruwe bouwvakkers, dan accepteer je dat zij alsnog het loodje legt. Wij eisen daarom dat bouwers, opdrachtgevers net zo goed als aannemers, strakkere voorwaarden opgelegd krijgen: geen bouwactiviteit binnen de kroon die tot beschadiging of verdichting kan leiden. De gemeente moet dat van nu af aan standaard voorschrijven en laten naleven!
Er zijn veel meer bijzondere bomen dan die 29 in Dordrecht. Juist grotere bomen geven de meeste schaduw, filteren het meeste fijnstof uit de lucht en ondersteunen de biodiversiteit in de stad. Ik roep daarom iedereen op via onze site bomenriddersdordrecht.nl bomen te melden die voor een tweede druk van dit boekje in aanmerking komen. Zodat we ze beter beschermen, koesteren en liefhebben.
John Steegh
Gedicht Leonita Gerssen
Voorgedragen door buurtgenoten.