De Bomenridders Dordrecht heten niet voor niets die van Dordrecht. Maar als iemand van buiten een beroep op ons doet, dan doen we mee. Vooral niet om juridische procedures te beginnen, maar als het moet…
Een raadslid in Hardinxveld-Giessendam vernam van ons vanwege het voorkómen van kap van een Japanse linde. Hij vroeg om steun bij het behoud van een majestueuze plataan vlak bij het station.
Het is zoals wel vaker qua ruimtelijke inrichting, groenbehoud en discussie in de lokale gemeenschap ingewikkeld. Er komt op de plek van een voormalige dorpsschool een wooncomplex voor beschermd wonen. De opdrachtgevende stichting vraagt een projectontwikkelaar een bouwplan te maken en houdt zich van de domme over de consequenties die dat heeft voor het pronkstuk van het voormalige schoolplein: de plataan. Het bestemmingsplan staat bouw op een deel van de kavel toe, maar onduidelijk is of dat ook gaat over de plek waar de plataan staat. Juridisch gedoe dus.
Vanaf dat de school werd gesloten was er discussie over wat er voor in de plaats moest komen, maar dat is bij de vaststelling van bestemmingsplan in 2017 beslecht: maatschappelijk, dus ruimte voor beschermd wonen. Kort daarna is een kapvergunning verleend voor de plataan. Er ontstaat opnieuw onrust in de omgeving: moet die boom wel weg? Kan het bouwplan niet anders? Zoals dat gaat, terwijl de besluitvormers dachten al alle procedures doorlopen te hebben. Frustratie alom en nieuw juridisch gedoe.
Inmiddels is de kapvergunning verlopen. Maar het gemeentebestuur lijkt gegijzeld door de ontwikkelaar: “als je die in de gemeente noodzakelijke voorziening voor beschermd wonen wil hebben, dan gaat het op mijn voorwaarden”. Dus moet de boom weg.
Hier komen veel dingen samen.
- De druk op de ruimte neemt toe, we willen heel veel op weinig plek;
- We weten dat we ‘stedelijke’ omgeving moeten vergroenen, maar als je geen grenzen stelt legt het weinige groen dat daar ís het loodje;
- We zouden teveel regeltjes hebben. Daarom gaat de nieuwe Omgevingswet uit van “ja, mits”, niet “nee, tenzij”. Particulier initiatief moet ruimte krijgen, niet gehinderd door “niet in mijn achtertuin”. Dat die regeltjes er zijn om de omgeving leefbaar te houden? Dat is maar hinderlijk, voor projectontwikkelaars;
- Particulier initiatief, ook al is het voor een goed maatschappelijk doel (zoals beschermd wonen) houdt vaak geen rekening met klimaat, biodiversiteit of welk milieuaspect ook. Dat is een collectief, en dus niet hún probleem.
Om dit soort idiotie te stoppen hebben we nodig:
- Betrokken omwonenden die het belang zien van het behoud van zo’n iconische boom, in en buiten de gemeenteraad;
- Besef bij ontwikkelaars dat behoud van iconisch groen, zoals deze plataan, een nieuwbouwproject juist aantrekkelijker maakt;
- Een gemeentebestuur dat bereid is ‘oude’ plannen tegen ‘klimaat’licht te houden.
We gaan dat raadslid helpen, we hopen op steun vanuit de lokale bevolking in Hardinxveld-Giessendam, we schakelen landelijke organisaties in (Bomenstichting), maar we hopen vooral op het gezonde verstand van de dorpsgemeenschap: bedenk dat we de klimaatcrisis alleen op wereldschaal kunnen afzwakken, maar dat dat veel lokale actie vereist. Zoals het behoud van een monumentale plataan! Dat geldt in Hardinxveld-Giessendam niet minder dan in Dordrecht….
John Steegh
@johnsteegh
Eerder gepubliceerd op Het eiland van Dordrecht, natuurlijk groen en duurzaam.