De Bomenridders Dordrecht proberen niet alleen onnodige kap van bomen te voorkómen. Wij willen ook de keuzes die de gemeente maakt rond bomen te beïnvloeden. Daarom hebben we ingesproken in de raadscommissie Fysieke Leefomgeving, maar hen ook ideeën aangereikt in de vorm van een Tienpuntenplan.
De gemeenteraad bespreekt morgen de Bomenlijst 2021. Hopelijk putten ze daarbij ook uit dit Tienpuntenplan (om het een leesbaar te houden heb ik de toelichting weggelaten).
We zijn benieuwd wat jullie er van vinden, dus schroom niet om te reageren!
Tienpuntenplan Bomenridders
- Wij Bomenridders beschouwen bomen en struiken als groen kapitaal voor jong en oud. Wij gunnen iedere Dordtenaar deze visie.
- Wij Bomenridders bepleiten dat de gemeente alleen een kapvergunning verstrekt als de onvermijdelijkheid van de kap door de aanvrager kan worden aangetoond: “Nee, tenzij”.
- Wij Bomenridders willen dat voor elke gekapte boom in Dordrecht binnen een straal van 1 km een boom met een gelijkwaardige boomkroon wordt teruggeplant of, als dat onhaalbaar is, met kleinere bomen met samen een vergelijkbaar kroonvolume.
- Wij Bomenridders bepleiten dat de omgeving van iedere nieuw geplante boom, ook ondergronds, zo wordt ingericht dat de boom er gezond volwassen kan worden en de voor zijn soort gebruikelijke levensduur kan blijven staan.
- Wij Bomenridders werken graag mee aan het opstellen en actueel houden van een lijst monumentale bomen. Deze lijst dient eens in de vijf jaar geactualiseerd te worden.
- Wij Bomenridders bepleiten dat particuliere eigenaren van monumentale bomen voor hun boombeheer actief worden ondersteund door de gemeente.
- Wij Bomenridders bepleiten dat de gemeente alle bomen in de openbare ruimte goed onderhoudt. Daar hoort een openbaar toegankelijk register bij: welke bomen zijn waarom gekapt, zijn er vervangende bomen geplant, waar en hoeveel, ligt de nieuwe aanplant op schema?
- Wij Bomenridders bepleiten tot 2030 in de gemeente Dordrecht tenminste 120.000 bomen te planten (één per inwoner). Voor iedere boom geldt een afschrijvingstermijn gelijk aan de natuurlijke levensduur.
- Wij Bomenridders bepleiten dat Dordrecht investeert in biodiversiteit, ook met bomen. Daarom worden diverse in het ecosysteem passende boomsoorten naast elkaar geplant, mag blad blijven liggen en wordt ‘onkruid’ niet meer weggebrand. Waar mogelijk blijven ook gestorven bomen liggen voor de overleving van zwammen, insecten en vogels.
- Wij Bomenridders bepleiten dat de gemeente ál zijn personeel opleidt om in ‘groene kansen’ te denken, ook als het formeel niet aan de orde is. Daarnaast maakt de gemeente gebruik van de kennis en inzichten van de diverse ‘groene’ organisaties in de stad.
Wie onze toelichtingen wil lezen: meld maar even met een ingang, dan stuur ik het toe.
John Steegh
@johnsteegh
Eerder gepubliceerd in Het eiland van Dordrecht, natuurlijk groen en duurzaam.