Vorige week heb ik namens de Bomenridders Dordrecht ingesproken in de Raadscommissie Fysiek. Aanleiding was behandeling van de Bomenlijst 2021. De commissie had met enige moeite beslist dat die Bomenlijst, een technische aanpassing van de lijst uit 2016, meer niet, toch reden was om er inhoudelijk over te spreken. Hierna enkele passages uit mijn inspreektekst:
“Het voorstel voegt welgeteld 60 bomen toe aan de bestaande lijst van 5 jaar geleden, dat is +1%. Er is geen aandacht voor alle beschermde bomen die sinds 2016 zijn gekapt, laat staan voor alle niet beschermde bomen. Waar is het besef van urgentie? En dat in de eerste Nederlandse stad die het predicaat “Wereldbomenstad” draagt….
- waarom actualiseert het college niet op de klimaatverandering?
- waarom besteedt het college geen aandacht aan het toegenomen belang van bomen voor een leefbare stad?
- waarom formuleert het college geen nieuwe doelen als het om bomen gaat, bijvoorbeeld hoe met bestaande bomen bij herontwikkeling om te gaan?”
“Het College wijst de door de bevolking aangedragen voorstellen voor nieuw te beschermen bomen in 3 van de 4 gevallen af. De argumentatie getuigt niet van inlevingsvermogen én respect voor wat onze inwoners belangrijk vinden: “de boom is niet groot genoeg”, “de boom heeft onvoldoende vooruitzicht op goed overleven”, “de boom is niet geschikt”. Zou het niet logischer zijn te kijken hoe we die belemmeringen wegnemen?“
“Bomen en struiken zijn hét groene kapitaal voor jong en oud. Daarom bepleiten wij Bomenridders Dordrecht
- strikter kapbeleid, vanuit het recent ook door de wethouder onderschreven uitgangspunt “nee, niet kappen, tenzij”, maar dan echt,
- nauwkeuriger èn openbare registratie van herplant als kap onvermijdelijk is,
- herplant met evenredig behoud van kroonvolume, voor schaduwwerking en CO2-opname,
- herplant met meer ruimte voor bomen in de ondergrond zodat ze ook als volwassen boom hun natuurlijke levensduur kunnen krijgen,
- herplant met voldoende budget voor onderhoud en ondersteuning, ook voor particuliere eigenaren,
- én nieuwe aanplant omdat klimaatverandering noopt tot een uitbreiding van het bomenbestand, tot 2030 met ten minste 1 boom per inwoner ERBIJ! Dat is immers wereldwijd de meest effectieve, ook kosteneffectieve maatregel om binnen het Akkoord van Parijs te blijven.”
“Wij vragen u: daag het college uit een nieuwe ronde in te gaan voor het groen- en bomenbeleid. Geef de bomen meer ruimte!”
Gelukkig reageerden vele fracties positief op onze inbreng; er is een initiatiefvoorstel aangekondigd om ambitieus bomenbeleid te formuleren en daar ook middelen voor vrij te maken.
Wie weet, wij wachten in spanning af of de raad zijn kaderstellende rol op dit onderwerp waar gaat maken. Anders houden we ze wel bij de les.
John Steegh
@johnsteegh
Eerder gepubliceerd in Het eiland van Dordrecht, natuurlijk groen en duurzaam.