Deze titel is chronologisch fout. Eerst hadden we drie stormen binnen vijf dagen, inmiddels woedt in Europa vijf dagen oorlog. Oorlog is een storm die niet bij toeval doden vergt, maar opzettelijk. Ik herinner mij mijn ouders’ verhalen over wat 14 mei 1940 Rotterdam voor hun leven betekende, wonend in Limburg en Brabant. Ook Bomenridders leven mee met het onverdiende lot van gewone Oekraïense burgers.
Toch even terug naar die stormen. Drie stormen met verwoestende windkracht in zo’n kort tijdsbestek is zeldzaam. Niet iedereen ziet er het escalerende effect in van klimaatverandering. Maar wij Bomenridders observeren dat na drie jaren (extreme) droogte nu andere weersextremen volgen: veel neerslag en heftige storm.
Ik spits toe op het stedelijk bomenareaal. Dat staat er door die opeenvolgende crises vrij beroerd bij. Niet alleen klimaatverandering legt daarvoor de kiem, ook menselijke keuzes:
- We koesteren als stad het kwetsbare groen onvoldoende, op beheer openbaar groen is in Dordrecht de afgelopen jaren bezuinigd;
- We weten als gemeente nog niet goed hoe om te gaan met door klimaatverandering versterkte ziektes en schimmels;
- We verdichten met z’n allen de omgeving van de bomen structureel door te kleine boomspiegels en te zwaar verkeer in de directe omgeving. Dat speelt in straten en nog meer bij renovaties, herstructureringen en nieuwbouw;
- We vinden per saldo parkeerruimte belangrijker dan bomen en ander groen;
- We nemen in meerderheid dagen met extreme hitte en niet door bomen afgevangen luchtvervuiling voor lief ten gunste van zon en parkeerplek.
Kortom: we nemen klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis niet serieus, we hebben er ons niet genoeg op voorbereid, ten koste van de bomen en uiteindelijk van onszelf. Dat leidt tot dit soort treurigmakende beelden:
Drie Abelen gesneuveld door de storm.
Stormschade Iepen Noordendijk.
Stormschade jonge Eik middenberm Oranjelaan.
De aanleiding voor dit sneuvelen van voor de stad belangrijke bomen is de storm, maar de oorzaak is divers: einde levensduur, te smalle, eenzijzige beworteling, foute aanplant. Maar we zijn ze wel kwijt, het duurt decennia voor we met aanplant het kroonvolume terug hebben. Die tijd hebben we niet meer. Bedenk dat tegen de tijd dat de regering zegt dat we klimaatneutraal moeten zijn, 2050, nieuwe aanplant nog nauwelijks boompuberleeftijd heeft bereikt en pas daarna serieus bijdrage levert aan opname van CO2, schaduwwerking, fijnstoffiltering, levensvreugde gevend groen is.
Zoals we geo-politieke escalatie niet tegen kunnen houden door net te doen alsof iedereen van dezelfde democratische en rechtstatelijke logica uitgaat, kunnen we de klimaatcrisis en e biodiversiteitscrisis tegenhouden door net te doen alsof het allemaal wel meevalt, of zelfs te doen alsof het niet bestaat. Nederland en Europa worden nu ineens wakker rond de geo-politieke crisis. Ik hoop dat de kiezer zich in maart realiseert dat een heftig en heel zichtbaar conflict als de Oekraïne-oorlog die waarschijnlijk nog lang doorwerkt in de verhoudingen in Europa ons het zicht niet mag ontnemen op die andere crises: klimaat en biodiversiteit. Oorlog is bedreigend voor mensen, klimaat is bedreigend voor de mensheid.
@johnsteegh
@bomendordrecht