Sinds de Bomenridders Dordrecht in de lokale media aandacht krijgen weten ook mensen in de ons omringende gemeenten de Bomenridders te vinden. Zo ook in Zwijndrecht.
In Kort Ambacht ligt een al lang min of meer verlaten erf met een na brand herbouwde boerderij die allang zijn functie heeft verloren. Verder op het terrein staat een onooglijk gebouw, door sportclubs gebruikt. De voormalige boerderij, later tot sporthal omgebouwd, is al lang geleden aangekocht door een projectontwikkelaar, maar verder heeft de natuur haar gang kunnen gaan.
De projectontwikkelaar heeft kennelijk goede contacten binnen de gemeente, want ze mochten een plan ontwikkelen voor het héle terrein, waarvan ze niet meer dan eenderde in handen hebben, terwijl de rest van de gemeente is. Een plan met een zorginstelling in de voormalige boerderij/sporthal, maar natuurlijk ook een groot aantal nieuwe woningen, 37 volgens de ingediende plannen. Zevenendertig nieuwe, luxe woningen, met tuin, midden in een wijk waar voornamelijk mensen met weinig geld en mogelijkheden wonen.
Of de gemeente Zwijndrecht aan zo’n plan meewerkt is niet ter beoordeling van de Bomenridders Dordrecht. Schoenmaker houd je bij je leest. Maar in de lange periode van extensief, of zelfs niet-gebruik van het perceel is daar een natuuroase ontstaan, met veel struweel en vooral 137 heel grote bomen, van allerlei soorten. De meeste van die bomen staan er florissant bij, geen enkele reden voor kap. Toch is dat wat de projectontwikkelaar van de gemeente, nota bene de grondeigenaar, vraagt: maak eerst het hele terrein vrij van begroeiing, dan bouwen wij er luxe woningen: Zwijndrecht voor poen. Dus niet voor groen.
Een groep omwonenden vroeg, ten einde raad over de ontoegankelijkheid van de gemeente en de ondoorzichtigheid van procedures, de Bomenridders Dordrecht om advies: kunnen we nog iets doen tegen de dramatische kap van die fantastische bomen? Dat advies hebben we natuurlijk gegeven, wij kijken verder dan de gemeentegrenzen van Dordt. Bij het maken van dat advies stuitten we op:
- een bomenverordening die nog veel minder bescherming tegen onnodige kap verleent dan de modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten,
- een bestemmingsplanprocedure waarbij door het verlenen van een groot voorbereidingskrediet alle bezwaarmakers bij voorbaat in het ongelijk zijn gesteld en
- oppositiepartijen die nog voor de procedure is begonnen tegen de omwonenden laten weten dat de pap al gestort is en zij er geen energie meer in gaan steken.
Waarom zou je nog vertrouwen hebben in hoor en wederhoor, serieus nemen van bezwaren, afwegen van belangen, behoud van bomen als het kan? Zo in ieder geval niet. Bewoners rest dan nog slechts de beuk er in te gooien, demonstraties te organiseren, petities te starten en de rechter op te zoeken, voor wat het waard is. We zullen zien of, als de omgeving echt wakker wordt, door civiele opstand zo’n natuurvernietigend plan nog tegen te houden valt. Aan de Bomenridders zal het niet liggen.
John Steegh
@johnsteegh