Dirk van Burgel nodigde me uit een column te schrijven over waarom in december 2020 De Bomenridders Dordrecht zijn opgericht. Zolang als ik inspiratie daarvoor heb ik zal ik met enige regelmaat iets vertellen over wat ons bezig houdt en hoe we Dordrecht boomrijker, biodiverser, klimaatbestendiger en voor iedereen leefbaarder willen maken. Voorwaar een flinke ambitie!
De Bomenridders Dordrecht denken op wereldschaal, maar willen lokaal actief zijn. Om een vliegende start te kunnen maken hebben we aansluiting gezocht en gekregen bij Stichting De Bomenridders Rotterdam. Die club is al decennia actief en heeft een positie in Rotjeknor verworven. We maken met plezier gebruik van hun ervaring en (bomen)kennis. Wij zijn immers nog maar beginners, liefhebbers van bomen en ander groen, maar geen specialisten.
Bomen op het Eiland van Dordrecht, waar moet je dan beginnen? Natuurlijk herbergt het eiland vele duizenden bomen, maar vooral in de natuurgebieden. In de stad zelf is het bomenbestand de afgelopen decennia flink kleiner geworden. Kijk maar eens naar oude ansichtkaarten van de stad.
Wij constateren, dat de gemeente een merkwaardig dubbelzinnige verhouding heeft met zijn bomenbestand. Het gemeentebestuur laat niet na er op te wijzen dat zij als eerste Nederlandse stad een internationale onderscheiding (“Tree City of the World”) heeft gekregen voor het bomenbeleid en daarbij in het illustere gezelschap verkeert van o.a. New York, Madrid en Milaan. Dat die toekenning nogal makkelijk te verkrijgen is door een formuliertje op internet in te vullen vertellen ze er niet bij. Het gemeentebestuur vindt dat ze zorgvuldig omgaat met het bomenbestand, met een Bomenverordening en een Bomenlijst. Maar zodra een projectontwikkelaar een boom in de weg vindt staan van zijn ambities gaat de rode loper uit en wordt de kapvergunning vlotjes verleend. De gemeente presenteert gelikte video’s over een nieuw park bij Stadswerven, maar heeft voor die nieuwe wijk een bestemmingsplan gemaakt waar verder geen sprietje groen in past (en alle grote bomen die er nog staan ernstig mee in gevaar zijn, onbeschermd). Om maar wat voorbeelden te noemen.
Vanwege deze dubbelzinnigheden hebben de Bomenridders een tienpuntenplan opgesteld om het beleid van de gemeente boomvriendelijker te maken en het eiland klimaatveiliger. Binnenkort bieden we dit plan aan de gemeenteraadsfracties aan. Want zo lang de linker(beleids)hand niet blijkt te weten wat de rechter(uitvoerings)hand feitelijk doet wordt het niet beter, hier op ons prachtige eiland!
De volgende keer zal ik aan de hand van ons Tienpuntenplan preciezer ingaan op wat er wat ons betreft echt anders moet als het om onze bomen gaat. En ter afwisseling zal ik op concrete situaties in de stad ingaan, als illustratie van wat die rechterhand doet. Of flikt, in onze ogen.
John Steegh
@johnsteegh
Eerder gepubliceerd in Het eiland van Dordrecht, natuurlijk groen en duurzaam.