Afgelopen donderdag sneuvelde deze, een van onze grootste populieren, een Italiaanse zwarte, in de Schuitenmakersstraat, hartje binnenstad. De gemeente vond dat de boom een direct gevaar voor zijn omgeving vormde, dat de populier ieder moment om zou kunnen vallen, wegens een te dunne restwand.
Een omwonende had bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen kap en aan de Rechtbank gevraagd de kapvergunning voorlopig op te schorten, in afwachting van een tweede onderzoek naar de toestand van de boom. Helaas was die contra-expertise er nog niet bij de zitting in de Rechtbank in Rotterdam. De rechter ging mee in de redenering van de gemeente dat de omwonende en wij niet voldoende aannemelijk hadden gemaakt dat er géén acuut gevaar was. Zo gaat dat bij rechters: de gemeente heeft gelijk tot het tegendeel is bewezen. Een bittere les en een zeer beperkte taakopvatting van de rechter. Helaas is dat standaard-jurisprudentie.
Met onze hulp heeft de omwonende een boomdeskundige ingeschakeld. Die kwam tot een andere conclusie: de boom is weliswaar ‘oud’ (50–60 jaar), maar in kern gezond. De wand om de holle kern en de voet is met name waar de wind het meeste risico vormt, aan de westkant, dik genoeg. Volgens die tweede deskundige zou de gemeente kunnen volstaan met flink snoeien om de windvang te verkleinen.
Met dit rapport onder de arm zijn de omwonende en ik naar de verantwoordelijke wethouder, Marco Stam, gegaan. Die bleek, op advies van zijn bomenman én zijn jurist, onvermurwbaar. De populier moest weg, en wel zo snel mogelijk. Zelfs wachten tot de zitting van de bezwaarschriftencommissie zat er niet in.
Dat bleek inderdaad snel: binnen drie dagen ligt de boom in stukken gehakt op het Sint Suraplein. Dat zag er uit als op de getoonde foto.
Dit is natuurlijk geen uitzondering. We hebben de laatste tijd wel meer gevallen gezien waarbij “het zekere voor het onzekere” wordt genomen. Daarnaast is duidelijk, dat jonge aanplant goedkoper is dan beheer van oudere bomen. Vanaf een leeftijd van 40 vergen allerlei stadsbomen onderhoud. Dat kost geld. Terwijl er op groenbeheer in Dordrecht de laatste jaren serieus bezuinigd is. Dat geld is er dus niet. Tel daar bij op, dat de gemeente doodsbang is voor schadeclaims als het mis gaat en je ziet de onzalige combinatie van geldgebrek om volwassen bomen goed te onderhouden en juridisering van het overleven daarvan. Bomen die vaak nog nauwelijks de bomenpuberteit ontgroeid zijn. Daarom mogen bomen in Dordrecht (en ver daarbuiten) niet oud worden.
John Steegh
@johnsteegh
Eerder gepubliceerd in Het eiland van Dordrecht, natuurlijk groen en duurzaam.