Wat te doen bij bomenkap
Bomen vormen een essentieel deel van onze leefomgeving, zowel voor het klimaat, de waterhuishouding, onze gezondheid en ons welbevinden. Dat er in een stad bomen staan is eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend wanneer je bedenkt hoe intensief de ruimte benut wordt. Er ontstaan dan ook vaak verhitte discussies bij (dreigende) kap van bomen.
De kap van bomen kan diverse aanleidingen of oorzaken hebben:
- Er is een ziekte geconstateerd of er is sprake van direct gevaar van afbrekende takken of omvallen van de boom (maar dat moet dan wel onomstotelijk vaststaan!);
- Bomen staan op een plaats waar de gemeente woningbouw, aanleg van sportvelden of herinrichting van de openbare ruimte wil (maar er kan ook om bestaande bomen heen gepland worden, al vinden projectontwikkelaars dat maar lastig);
- Werkzaamheden in de bodem: rioolvervanging, nieuwe kabels en leidingen, ophogen van verzakte bodem (maar vaak is met enige creativiteit behoud van de bestaande bomen mogelijk, soms door verplaatsing).
Algemene plaatselijke verordening (APV)
Vaak zal het kapverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening van toepassing zijn: een boom mag niet zonder vergunning worden gekapt (APV 4:11, lid 1)1. Daarmee zijn overigens zeker niet alle bomen beschermd, want de gemeente Dordrecht hanteert een lijst van beschermde bomen en boomgroepen, de rest is min of meer vogelvrij, ook als de stamomvang wèl voldoet aan het criterium van minimaal 20cm in doorsnee.