Klimaatverandering brengt meer extreme weersomstandigheden met zich mee. Daarom is in het Deltaprogramma 2015 afgesproken dat Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust moet zijn ingericht.
Om de toekomst het hoofd te kunnen bieden, dient de stad beter bestand te zijn tegen hitte, droogte, wateroverlast en eventuele overstromingen. Dat kan bijvoorbeeld door vergroening , het opvangen van water op waterpleinen, met drijvende woningen, of door verplaatsing van vitale infrastructuur.
De Bomenridders zien in het Deltaprogramma een krachtig argument om ook in Dordrecht het groen, waarin bomen een centraal element vormen, te beschermen en uit te breiden.
Hitte
In verband met de vorming van zgn. hitte-eilanden is van belang te weten dat elke toename van 1% van de bedekkingsgraad door bomen leidt tot een vermindering van de stadstemperatuurstijging midden op de dag met 0,04 tot 0,2°C. Bedekkingsgraad’ staat hierbij voor de hoeveelheid bodem die wordt bedekt door het bladerdek van de aanwezige bomen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) hebben via atlasnatuurlijkkapitaal.nl een kaartenreeks beschikbaar gesteld, waarop bijv. de gevolgen van hitte voor de stad goed waarneembaar zijn.
Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit wordt ongunstig beïnvloed door hogere temperaturen.
Wateroverlast
In verband met wateroverlast is van belang te weten dat een volwassen eik 150 liter water per dag opneemt en een volwassen populier zelfs 10 maal zoveel. Een volwassen boom verdampt wel 100 liter water per dag.
Afbeelding: Atlas Natuurlijk Kapitaal